A szeszfokát, ami alapesetben 16-18%, hozzáadott alkohollal növelik, így szobahőmérsékleten hosszú ideig tárolható. Ez a hivatalos álláspont. Ám a rajongók úgy vélik, hogy felbontás után érdemes hűtőfogságra ítélni az italt, aminek jó, ha az időtartama nem haladja meg az egy hónapot.
Melyek a legismertebb vermut fajták?
Nagy általánosságban három típust különböztetünk meg egymástól, a legszárazabbtól a legédesebbig. A három kategória: extra dry, bianco vagy white, és sweet vagy red. Az édes és a száraz variációkat gyakran fogyasztják aperitifként: önmagukban vagy a híres-neves Manhattan koktél részeseiként. A száraz alternatívákkal sűrűn találkozni koktélokban. Egy kis érdekesség, hogy a fehér vermutot gyakran nevezik franciának, míg a vöröset olasznak, annak ellenére, hogy mindkettőt gyártják mindkét területen.
A magyar ürmösborok is kóstolásra méltóak
A Hajós-Bajai borvidéken édes, míg a badacsonyi borvidéken félszáraz ürmösbort készítenek a mesterek, a magyar hagyományokkal összhangban. Az édes variáció a kesernyés ízekhez nagyobb sikerrel párosítható, mint a savasabb, szárazabb verzió. De természetesen ezen a területen is hangsúlyos az egyéni ízlésvilág.
Mely összetevők harmonizálnak a legjobban az ürmösborral?
Koktélok otthon is könnyedén remekelhetőek, akár az egyedi ízlést alapul véve, akár a népszerűbb receptúrákat követve. A teljesség igénye nélkül, a vermut ízjegyei jól kiegészítik a whiskey, a rum, a gin, és a keserűlikőrök karakterét. Ám a tapasztalatnál nincsen jobb tanácsadó.