Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

Cachaca

Rendezés:

Az erjesztett cukornádból készített cachaca magas alkoholtartalommal büszkélkedik. Brazília nemzeti italát a szülőföldjén leggyakrabban önmagában fogyasztják, ám más kultúrákban egyéb keverékek alapanyagául is szolgálhat. Mivel ez a nedűt közvetlenül a cukornádból préselt cukornádléből állítják elő, így az íze leginkább könnyed, aromás, fűszeres, egyes rumfajták határozottan hasonlítanak hozzá, markánsság tekintetében. A bortermelésben ismeretes az a kőbe vésett tény, hogy a palackozott ital íze nagymértékben függ a talaj karakterjegyeitől, az előállítási módszerektől, természetesen a szőlő fajtájától és még a klíma jellemzőitől is. Ez ebben az esetben sincsen másként, nem véletlen, hogy az eredeti brazil variáció nem leutánozható, hiszen számít a cukornád konkrét típusa, a termőtalaj jellegzetessége és a tradíciókra alapuló gyártás jellemvonásai.

Érdekes, de alapvetően a világon létező, összes cukornádfajtából préselhető. A lényeg a növény szempontjából a trópusi, szubtrópusi éghajlat és a megfelelő mennyiségű csapadék. Fontos kritérium, hogy az aratást követő 24 órán belül a cukornád préselése megtörténjen. Az ülepítés során végleg eltávoznak a különböző szennyeződések. Az alaplevet hígítják az optimális cukortartalom eléréséhez. A lepárlást hagyományosan rézüstök segítségével végzik a mesterek. A hagyományok úgy tartják, hogy a legjobb, ha a tüzelőanyag a cukornád feleslegessé váló részeiből áll össze. A cachaca fa hordókban éri el azt az aromát és ízvilágot, amitől egyedivé avanzsál. A fehér alternatíva érlelés nélkül kerül a palackokba, ezt jobbára csak keverékekhez használják fel. Érdemes még megemlíteni a sárga variánst, melyet karamell és fa kivonatok hozzáadása után palackoznak: egy édesebb aromájú nedűt zárva az üvegekbe.