Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

Calvados

Rendezés:

A Calvados tradicionálisan normandiai almaborból, érleléssel készített gyümölcspárlat, melyet a franciák gyakran csak calvának becéznek. Egy borpárlat csak és kizárólag akkor viselheti ezt a nevet, ha Calvados környékéről származik, és ha megfelel minden, a gyártásával kapcsolatos előírásnak. Az eredetvédelem így óvja a hagyományos értékeket felvonultató gyártókat. Az alapanyag milyensége, mint a nedűk többsége esetén prioritást élvez. Konkrétan az alma cukor és savtartalma az, melyek jól behatárolják a lé jellemzőit. Ahhoz, hogy optimális minőségű cefre készüljön édes, keserédes, savanyú és keserű almákat is üstbe kell szórni, mivel csak így garantálható az italtól megszokott, s elvárt minőség. Az almalé, mely az alma pürésítése után préselésből keletkezik, hamar erjedésnek indul.

Az így megkapott nedű az almabor, melyet sokan fogyasztanak finom ízvilága miatt. Ám ahhoz, hogy a poharakba végül Calvados kerüljön akad még néhány feladat. Az egyedi építésű és tervezésű folyamatos lepárlásra alkalmas eszköz segítségével kisüsti lepárlást alkalmaznak a mesterek, hogy aztán fahordóban érleljék tovább az amúgy nyers, nem egyszer tolakodó ízvilágú italt. A Calvados általában 40 fokos lázban ég! A francia szabályozások alapján a Calvados 40-42 fokos, ám a hagyományos eljárásokkal főzött variációk akár a 70 fokot is elérhették. A gasztronómiában sikerrel alkalmazható, akár a főétel előtt vagy után fogyasztva. A nehezen emészthető ételek feldolgozásában óriási szerepe lehet néhány cseppjének. De a franciák a kávéval összekevert változatát is rajongva szeretik, hiszen állításuk szerint a markáns kávéíz még karakteresebbé válik pár csepp Calvados hozzáadásával.