Ezt a megnevezést csak abban az esetben szerzi meg a készítmény, ha megfelel minden előírásnak és Calvados környékén készül. A különleges ital létrejöttéhez a fermentálás és lepárlás technikáit alkalmazzák. Normandiai válogatott almából készül, és elsősorban aperitifként fogyasztják, de elhíresült tulajdonsága az is, hogy a feketekávé aromáit kiválóan gazdagítja.
A Calvados elkészítéséhez több almafajtát vegyítenek, a titok viszont az, hogy minimális arányban körtét is tartalmaz a keverék. Az apróra darált gyümölcs levét kipréselik, majd ebből az érlelési folyamat során almabor jön létre, ami már önmagában is fogyasztható. Az almaborból kétszeres lepárlással nyerik ki a folyékony italt, ami eleinte színtelen, majd a további érlelés során kapja meg a tölgyfa hordók hatására a gyönyörű aranybarna árnyalatát.
A megfelelő tároló kiválasztása fontos része az alkoholos italok elkészítésének, és nem is egyszerű feladat, hiszen ez a lépés teszi teljes egésszé, illetve értékessé az elkészült nedűt, valamint nagyon erőteljesen befolyásolja a benne tárolt folyadék színét, ízét és sokszor az állagát is. Emellett minél tovább érlelődik a folyadék, annál magasabb lesz az értéke. Aki még nem ízlelte a Calvados aromáit, annak megéri, hogy tegyen egy próbát ezzel a karakteres ízű gyümölcspárlattal.