A tequila ár szempontjából sem mindegy, hogy mixto vagy 100% agávé!
A tequilának 2 fő kategóriája ismert. Az egyik csoportba a 100% agávé tartalmú párlatok sorolhatóak (puro vagy noble). A másik csapatot pedig a keverékek, azaz mixto variációk alkotják. Az utóbbi italok sajátossága, hogy az alkoholtartalmuk legalább 51%-a származik kék agávéból, míg a cefre többi részét valamilyen cukorforrás adja, például kristálycukor vagy melasz. Az ilyen módon előállított cefre lényegesen jellegtelenebb ízű, mint az agávécefre. Viszont a csavar ott van a történetben, hogy egyetlen palackon sem érdemes keresni a kevert feliratot, merthogy ilyet nem fog találni.
Amennyiben a címkén nem szerepel, hogy 100% agávé, úgy a palackban ringatózó cseppek garantáltan a mixto kategóriába tartoznak. Ami egyébként nem jelent rossz minőséget, de nyilván az ízjegyeiben, a fentiek miatt, nagymértékben eltér a tisztán agávécefréből készülő nedű karakterétől.
A mixto gyártását szabályok korlátozzák, tehát például az egyéb cukrok utólagosan már nem adhatóak hozzá a cefréhez, kizárólag az agávé levével együtt használhatóak fel. Illetve mindenféle alkoholos hígítás tilos, és még az agávé fajtája is pontosan meghatározott.
Mikor alacsonyabb és mikor magasabb a tequila ár?
A fentiekből egyértelműen kikövetkeztethető, hogy a mixto típusok az olcsóbb nedűk családját gazdagítják.