Erről az elképzelésről azonban számtalanszor kiderül, hogy nem több egyszerű feltételezésnél, és az igazság valami egészen másról szól.
De akkor miről mesél a pálinka ár?
Általánosságban az árképzésről elég nagy biztonsággal és bizonyossággal elmondható, hogy az igazán minőségi, kézműves italok drágábbak, mint a tömeggyártás termelte alternatívák. A kérdés az, hogy az adott összegért mit kap cserébe? Mi az, amiben a családi manufaktúrák például kimagaslóan jól teljesítenek? Miért annyira népszerűek és elismertek a magyar gyártók?
Nos azért, mert minden adott a minőségi ital előállításához. Mi minden? Tudás. Mégpedig tradíciókra alapuló tudás. Amiben benne van a hagyományok megalkotta receptúra, az elkészítés csínja-bínja, de még a gyümölcsök összeválogatásának titka is.
Technológia. Ugyan a régmúlt értékeinek tisztelete elengedhetetlenül fontos, de az innovációknak terük és helyük van a gyártásban. A gépparkkal kapcsolatos fejlesztések pozitívan járulhatnak hozzá a végtermékhez, azaz a palackokba zárható cseppek milyenségéhez. Tapasztalat. Mit ér a tudás és mit ér a technikai háttér, megfelelő mennyiségű tapasztalat nélkül? Bizony nem sokat.
A minőségi pálinka ár megfizethető?
Abszolút. A hazai mesterek nemcsak minőségre és hagyománytiszteletre törekednek, hanem „elérhetőségre” is. Így válhat egy-egy konkrét márka generációkat átívelő és összekötő nedűtípussá.