A vodka támogatja az emésztési folyamatokat
A kellően meg és leterhelt gyomor hálás a segítségért. Ugyan ma már készítmények garmada áll az emésztési nehézségektől szenvedők szolgálatában, de egykor bőven megfeleltek a természetes kortyolni valók. S még mielőtt a gyógyteákra gondolna, éles váltással az alkoholokra irányítjuk a figyelmét. Az orosz-lengyel gasztronómiára a sokoldalúságon túl az is jellemző, hogy kevéssé gyomorkímélő fogásokat vonultat fel. Pácolt gomba, húsgombóc, burgonyapüré, kovászos uborka és kenyér - a felsoroltak (többek között) egyetlen étkezés alapját adják. Nos, ilyen bőséges és nem kicsit megterhelő ételsor láttán nem csoda, hogy hamar előkerülnek a palackok és a tradicionális italok.
A vodkás pohár nagyságra kicsit másképpen nézett ki néhány évtizede, mint ma. Akkoriban ugyanis egy adagnak úgy nagyjából 1 deciliter vodka felelt meg, amihez némi citromot is szervíroztak. A Szovjetunió megszűnése után ez a gigantikus méretű pohárvariáció átadta a helyét az Európában protezsált 4 centes alternatívának.
A vodka cseppjei kortyolásra vagy lehúzásra érdemesek?
A kérdés nem véletlenül merül fel. Az oroszok ugyanis úgy tartják, hogy a legjobb egyetlen lélegzetvétellel lehúzni a poharuk tartalmát, ami amúgy szobahőmérsékleten és tisztán várja az elfogyasztást. Az ajánlásoktól függetlenül, azonban valójában kizárólag az egyéni ízlés az, ami mérvadó.