De vajon igaz az a sokak szerint csak marketing megfontolásból elterjesztett mondás, hogy minden egy tőről fakad? Már ami a whisky származását és történetét illeti.
A whisky fajták egyetlen őstől eredeztethetőek?
Miért olyan érdekes ez a dilemma? Tulajdonképpen legfeljebb presztízs tekintetében van vélt vagy valós jelentősége, lévén a gyakorlatban a különböző típusok eltérő ízkarakterrel rendelkeznek. Tehát még ha esetleg igaz is a fent említett feltevés, annak a végeredmény jelenleg érzékelhető formájára túl sok ráhatása nincsen.
De valahol azért érthető persze, hogy az egyes népek foggal-körömmel, na meg whiskys hordókkal ragaszkodnak a történelmükhöz.
Lerántjuk a leplet a legenda velejéről: a skótokhoz kötik az aranybarna ital megszületését, felvirágoztatását, sőt, elterjesztését. A japán alternatíva esetén ez az elképzelés konkrét tény. Annak idején ugyanis a hajók gyomrában nem akármilyen whiskyk ringatóztak. Skóciából érkezett a nedű, ami felkeltette a Távol-Keleten is a figyelmet. Nem csoda tehát, hogy egy kellően vállalkozó szellemű japán fiatalember álmodozás helyett, hajóra szállt, és meg sem állt a skót üstökig, ahol elleste a készítés csínyját-bínját. Viszont amitől karakteres a japán whisky, az már a nép érdeme, a kísérletezések ízletes eredménye.
A whisky fajták egyenként kóstolásra méltóak
A kiindulás ugyan lehet azonos, de a végpontok ízletesen különbözőek egymástól.