Miből lesz a cserebogár, avagy a whisky fajták születése
Mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi szokás, és ahány kontinens, annyi vállalkozó szellemű szeszfőző mester. De azért ennél kicsit egyszerűbb a történet, már ami a fent is említett gyökereket illeti.
Amerikába bevándorlók ezrei vitték magukkal az aranybarna cseppek receptjét. Nyilván, mivel teljesen más éghajlati körülmények közé érkeztek, mint amit az otthonukban megszoktak, így az alkalmazkodás elkerülhetetlenné vált. A mezőgazdaság is vadonatúj, addig még nem látott terményekkel ajándékozta meg, az amúgy Skócia földjén termékeny gazdákat. A kukorica például gyorsan a figyelem célkeresztjébe került. Ám, ami az egyes típusok kialakulásának szempontjából érdemleges és egyben történelmileg bizonyított tény, hogy a skótoktól származik a legtöbb ötlet.
A Japánok is Skóciából hozták az alapgondolatot, de aztán idővel természetesen a maguk arcára és ízlésére formálták a receptet. Azonban ez nem változtat az alap kiindulási ponton, miszerint bár minden út Rómába vezet, viszont a whisky útjai egyértelműen Skóciából ágaztak el a világ megannyi tájára.
A whisky fajták évtizedek óta változatlanok?
Nem egészen, de ténylegesen megtalálhatóak azok a variánsok, amik évtizedek, sőt, századok óta ugyanazt az ízvilágot és minőséget képviselik. Ám az ízesített alternatívák újnak tekinthetőek a palettában.