Eredetileg Írországhoz, Skóciához kötik ennek a megszületését, de Kanadát is mindenképpen meg kell említeni, ha a származásáról van szó. Ugyanakkor kevesen tudják azt, hogy Japánban is rendkívül kedvelt ez az ital, sőt, az elkészítése is bevett szokássá vált náluk. Ez az égetett szesz gabona erjesztéséből vagy maláta felhasználása által keletkezik lepárlással és többnyire fahordókban érlelődik.
A felhasznált anyagokat tekintve, a whiskey sokszor vegyes cefréből készül. Így az alapanyagok között szerepel árpa, búza, kukorica és rozs is. Az elkészítése is hasonlóan történik, mint hazánkban a pálinkák előállítása, ám van egy érdekessége, hogy alapjában véve egy semleges ízt kapnak első főzetként. Majd ezután egy kimondottan erre a célra tartott ízesítő whiskey-t adnak hozzá a folyadékhoz, amit még a pihentetési szakaszban is módosítanak különböző fahordók használata által. Így sokszor befolyásolható a színvilága és az aromája is.
Az égetett fahordókkal jellegzetes füstös ízt lehet elérni. Ennél az italnál is, mint minden más szesznél számít az, hogy mennyi ideig érlelődik. Így a whiskey annál jobb, minél öregebb. Ez az állítás valóban megmutatkozik, főleg, ha egy fiatal és egy több tíz éves ital kerül összehasonlításra. Egy biztos, az ital különleges aromával rendelkezik, aminek a fogyasztásához kifinomult ízlés szükséges. E nélkül nem lesz mindenkinek kedvence ez az ital, ám az eladási számok azt bizonyítják, hogy így is hatalmas rá a kereslet.