Hogyan vált az abszint zöld tündérré?
A megnevezés mókásnak tűnhet, különösen az abszint karakterét ismerve. Hogy jönnek ide a tündérek? Amik ráadásul zöldek? Még mielőtt egy népszerű mese figurájára asszociálnánk, lerántjuk a leplet a keresztelőről. Ami valószínűleg a delírium állapotában született meg.
Természetesen mindennek a fent is szóba hozott rítushoz van köze. A Louche-hatás a megfejtés. Így nevezik azt a jelenséget, ahogy az ital a hozzáadott, jéghideg vízre reagál.
A francia módszer főszereplője egy direkt erre a célra kifejlesztett, lyukacsos kanál, amire a szakértők és nedűrajongók kockacukrot helyeznek. A pohár tetejére teszik, amelyben 3-4 cent még nem zöld tündér várakozik. Ezek után jöhet a jéghideg víz, amit a cukorra folyatnak. A lyukacsokon keresztül a nedű cseppjeibe oldódnak a hozzáadott anyagok és létrejön a látványos, zöldes derengést eredményező kémiai reakció.
Mi haszna van ennek? Mert az egy dolog, hogy látványos és nyilván a hígítás sem elvetendő ötlet. Ám az, amiért bizonyára fennmaradt ez az eljárás az idők során, a tény, hogy az ital ízvilága kibontakozik, miközben hígabbá válik. Amit amúgy az erős ánizs íz eltakarna, azt a hozzáadott cukor és víz felszabadítja.
Milyen az ideális abszint/víz keverési arány?
A 11%-os hígítás eléréséhez 1 egység italhoz nagyjából 3-4 egység jéghideg víz társul.