A bőség zavara ugyanis megnehezítheti a dolgát. Márpedig ennek a veszélye, esélye nagyon is fennáll, látva a kínálat sokízűségét.
A japánok és a skótok gyökerei egy tőről fakadnak?
A whisky gyártás területén igen. A történet, amely a japánok szorgalmáról, kitartásáról szól, igazán tanulságos. Egykor, a legendák szerint egy japán fiatalember megelégelte, hogy mindig csak a távoli hajók gyomrából várhatnak némi, aranybarna cseppek képében érkező ízélményt. Úgy döntött, hogy az előállítás mestersége minden bizonnyal kitanulható, csak ehhez az üsthöz kell mennie. A hagyományok üstjéhez, vagyis egyenesen Skóciába utazott és tanult. Tanult, mégpedig éveken át.
Elnézte, megfigyelte a mesterek mozdulatait, és a megszerzett tudást hazavitte Japánba. Miután megérkezett, nem vesztegette az időt, kamatoztatta mindazt az értéket, amivel gazdagabban hazatért. Aminek ugyan kézzel fogható jele első ránézésre nem volt, ám miután belevetette magát a készítés művészetébe, hamar megszületett az első japán műremek. Szóval kis túlzással elmondható, hogy a japán és a skót whisky testvérek, így ha nehezen dönt az egyes variációk közül, akkor a két nép kincseit akár egy kalap alá is vonhatja. Fontos kihangsúlyoznunk persze, hogy ez csak elnagyolt jó tanács, ha már a finomságok, az apróságok is érdeklik, akkor mindenképpen érdemes megismerkednie a különbségekkel.
A whisky meg a jég barátok vagy ellenségek?
Vannak, akik a tisztán fogyasztás mellett kardoskodnak, míg megint mások a jéggel társítás hívei. Valójában a legjobb, ha az egyéni ízlésére hallgat.