Miből lett a cserebogár, helyett whisky?
Természetesen ehhez a világrengető bravúrhoz közvetítőkre és lelkes rajongókra is szükség volt. Olyan emberekre, akik egyrészt őrizték az őseiktől megszerzett tudást, vagy másrészt hajlandóak voltak alázattal tanulni mindazoktól, akik a hagyományokat életben tartották.
Amerikába például a bevándorlók segítségével jutott el, akik Skóciából, Írországból egy jobb élet reményében érkeztek az új földre. Ahol amúgy területet kaptak azért, hogy elhagyták a szülőhazájukat. A megműveletlen terepből túl sok öröme eleinte nem származott a messziről jött vándoroknak, de aztán idővel betörték a barázdákat. Amikor pedig, kellően belakták a teret, elkezdtek hiányozni az otthoni ízek, illatok. Az emlékek és velük együtt a hagyományok felszínre törtek, így megszülettek az első whisky próbálkozások, immáron kukorica felhasználásával. Így indult az amerikai „love story”.
A Japánok hajórakomány formájában ismerték meg a whisky aranybarna cseppjeit, amikért gyakorlatilag a kezdetektől fogva rajongtak. Egy vállalkozó szellemű, tanulni vágyó fiatalember végül hajóra szállt, és Skóciáig, az ősi üstök melegéig meg sem állt. Mindent elsajátított, ami a témában fontos, és hazatérve kialakította a Japánra azóta oly jellemző ízvilágot, karaktert.
Mi a whisky kedveltségének valódi titka?
A népszerűség oka minden bizonnyal az íz, ami szó szerint az egész glóbuszt áthatotta és áthatja ma is.