A skót italt tartják az alapnak, a kiinduló pontnak, de kár lenne tagadni a kanadai variáció különlegességét vagy éppen a japán alternatíva egyediségét. Az utóbbinak a történelme és története egyébként szorosan összekapcsolódik a skótok hagyományaival. Hogy miként jöhetett létre ez a kapocs, ilyen hatalmas távolság mellett?
Nos, a história szerint, egykor a skót nedű cseppjei nagy nehézségek árán, tengereken való hullámlovaglások vad vágtáját követően elérkeztek Japánba. Az ott élő emberek rabjaivá váltak az addig nem tapasztalt mámornak, és ez a rajongás egyre csak nőtt. Felfigyelt erre a tendenciára, na meg az alkoholban rejtőző ízletes pozitívumokra két fiatalember, akik elhatározták, hogy valamiképpen meghonosítják a gyártást. Ennek nem találták jobb módját, minthogy az egyikőjük felkerekedett, és elment egészen Skóciáig, hogy ott a mestereket figyelve magáévá tegye a tudást. A kulcs ugyanis kétségtelenül ez volt.
Az alázat és a kitartás elnyerte a jutalmát, és a fiatal férfi komoly tudásanyaggal a fejében, gyakorlattal a kezében tért haza Japánba, hogy világhírre tegyen szert, és hogy halhatatlan értékűvé varázsolja a saját kezűleg kikísérletezett ital minden egyes cseppjét. A terve sikerült, így ma már távol-keletről származó égetett szeszt is lehet kapni. De, ami a legfontosabb, hogy a whisky árak nem állíthatják falhoz, függetlenül attól, melyik nemzet büszkeségére voksol. A komoly szabályozások alapján készülő ital prémium minőséget, és hihetetlenül kalandos múltat testesít meg, a jövő sikerének fényében fürdőzve.