Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

A vodka szőlőből is készülhet?

A vodka sokaknakegyet jelent a gabonából előállított, karakteres nedűvel. Aminek a fogyasztásában az oroszok nemcsak azért járnak az élen, mert mennyiségben jól teljesítenek, hanem mert ismerik azokat a fortélyokat, amik igazán ízletessé varázsolják a kortyolás pillanatait. Na, de mi történik akkor, ha a szőlő, mint alapanyag, besétál a képbe? Pontosabban az üstbe?

 

A nagy Európai Uniós vodka botrány

A vodkaöv európai országaihoz eljutott a hír, hogy az Amerikai Egyesült Államokban óriási sikert aratott a szőlőből készített vodka. Ezen az információn felbuzdulva, Lengyelország, Litvánia, Finnország és Svédország komoly lépésre szánta el magát. Olyan uniós szabályozást kezdeményeztek, ami meghatározná, hogy milyen tulajdonságokkal megáldott italok viselhetik a címben szereplő alkohol nevét. A fenti konfliktusból kiderül, hogy a cél a burgonya és gabona alapú variációk levédése. És ugye ezzel párhuzamosan a szőlőből főzés kizárása.

Első körben a déli államok nagyon felháborodtak az ötletet hallva, hiszen náluk a borgyártásból fennmaradó minőségi törkölyből rendszeresen készült párlat. Ráadásul, ha esetleg az adott év termése nem tartozott a legjobbak közé, akkor semleges szesz gyártásához használták fel a megmaradt törkölyt.

A dél-európai országok kritikái és tiltakozása félsikert hozott csupán. 2007-ben ugyanis az Európai Parlament úgy határozott, hogy a szőlő felhasználásával előállított vodkákon kötelező feltüntetni az összetevők listáját. Tehát az elnevezés maradhatott, de a megkülönböztetés is megvalósult.

Az, hogy a burgonya, a gabona vagy a szőlő vodka a finomabb, abszolút ízlés kérdése.

Tartalomhoz tartozó címkék: vodka vodka vásárlás