Miért tér el a tequila ár, ha mixtoról van szó?
Azért, mert a keverék nem 100%-ban agávéból készül, csak minimum 51%-ban tartalmazza az értékes és nagy becsben tartott növény kivonatát. A fennmaradó rész alapjául többnyire cukor vagy melasz szolgál. Az ily módon előállított cefre ízben jellegtelenebb az agávés variációnál. Jó tehát résen lenni, ám mindehhez azt is fontos tudni, hogy a gyártók sohasem írják rá a címkére kerek perec, hogy mixto nedűről van szó. Mégis tetten érhető természetesen a turpisság, annyi a trükk, hogy ha a palackon nincsen feltüntetve a 100% agávé felirat, akkor máris keverékről beszélünk. Ezzel amúgy nincsen semmi probléma, csak a felhasználás és kortyolás milyensége miatt lényeges a tisztán látás.
A kipótlást, azaz a mixto megszületését egy nagyon profán ok eredményezte: az 1930-as években annyira gyér volt az agávé termés, hogy a fennmaradáshoz muszáj volt valamit kitalálni. Így jött képbe a „hígítás”. De azért ennek a részletei is meghatározottak, mert példának okáért egyéb agávé fajok nem használhatóak fel.
A tequila ára összefügg az érleléssel?
Tulajdonképpen igen. Ennél az italnál, főleg régen nem volt jellemző az érlelés, de ma már mixto variációkat is pihentetnek a lágyabb, fejlettebb, kevésbé maró ízhatások elérésének érdekében.
Az ízesítés is azért került elsősorban a figyelem célkeresztjébe, mert a közbenjárásával megugrott a vásárlások száma, lévén sokan szeretik a variált, kellemes ízeket.