A skót whisky lényegét a tradíciók tisztelete adja
Az évszázadok sodró forgatagában nem tűntek el azok a hagyományok, amik hűen megőrizték az ital előállításának módját. Ez nem csoda, hiszen a családi örökség részét képezte a recept, amit generációk óta őriztek, dédelgettek és persze használtak a felmenők. Ki tudja hány száz év óta tart ez a „láncolat”, ami még napjainkban sem szakadt meg.
A hagyományőrzés erejéről tanúskodik az ezreket érintő példa, ami az Amerikába vándorlás idején íródott be a történelembe.
Az újvilág sokakat vonzott, főleg hogy az új betelepülők földet is kaptak - az otthonuk elhagyásának áldozatáért cserébe. Skótok ezrei költöztek tehát el a tengeren túlra, abban a biztos tudatban, hogy nem látják viszont hazájukat.
A családjaikon, a kis számú ingóságaikon túl, egy valami még utazott velük. A tudás. A whisky készítés tudománya. A recept, ami szájról-szájra, apáról-fiúra szállt. Ami az újvilágban is megtalálta a maga helyét, az alapanyagait és az előállítási körülményeit.
Zárójeles megjegyzés: egy előző cikkünkben arra is fény derült, hogy a japán nedű ősatyja is a skót alternatíva.
A skót whisky ezer közül is felismerhető?
Igen. A karaktere, egyedisége még azoknak is feltűnő, akik nem rajongói a témának. A különlegességéről világszerte milliók tanúskodnak. A hagyomány pedig örök.