Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

A sherry ízjegyei kóstolásra méltóak

A sherry sokaknak egyetlen ízt, jelleget, karaktert takar. Pedig legalább 6 különböző típus különböztethető meg, amelyekről érdemes tudni, és amiket kifejezetten jó ötlet egyesével kipróbálni. Az eltérések ugyanis gyönyörködtetnek.

 

Melyik a legkedveltebb sherry?

Nemzete, sőt, valójában embere válogatja. Így egyetlen győztes helyett következzenek azok a fajták, amik kortyolásra várnak.

fino (spanyolul finom) világos szalmasárga színű, száraz ízű nedű, a klasszikus jelzővel illetik a leggyakrabban. A hozzáértők jól behűtve ajánlják fogyasztani.

manzamilla a fino egyik verziója. Sós íz jellemzi.

Az amontillado először a flor élesztőréteg alatt érlelődik, miután a levegőn szellőztetés következik. Így a színe sötét aranyra emlékeztet, míg az aromája leginkább a diós ízhatásra hajaz.

Az oloroso felszínén nem keletkezik flor réteg, tehát a levegőn oxidálódva nyeri el a finonál sötétebb színét. Ez a legerősebb sherrytípus mind közül, a 17-22% alkoholtartalmat is elérheti. Speciális borokkal hígítják a mesterek, hogy édes és félédes variációkat kapjanak. Az amontilladonál testesebb ízkarakter jellemzi.

palo cortado ritka fajta, amely tulajdonképpen átmenetet képez az amontillado és oloroso között.

Végül, de nem utolsó sorban a cream sherry a színek és ízek változatos kavalkádját kínálja. Igazi keverék, amit többnyire fino és oloroso házasításából hoznak létre a szeszfőzők speciális borok vegyítésével.

Akkor most melyik a hagyományos sherry?

A finot hívják klasszikusnak, tehát ez az a fajta, amit a legtöbben ismernek. De a többiek is ízlelésre érdemesek. A kóstolásuk izgalmas ízkalandozást ígér.

Tartalomhoz tartozó címkék: sherry sherry fajták