Melyik a legkedveltebb sherry?
Nemzete, sőt, valójában embere válogatja. Így egyetlen győztes helyett következzenek azok a fajták, amik kortyolásra várnak.
A fino (spanyolul finom) világos szalmasárga színű, száraz ízű nedű, a klasszikus jelzővel illetik a leggyakrabban. A hozzáértők jól behűtve ajánlják fogyasztani.
A manzamilla a fino egyik verziója. Sós íz jellemzi.
Az amontillado először a flor élesztőréteg alatt érlelődik, miután a levegőn szellőztetés következik. Így a színe sötét aranyra emlékeztet, míg az aromája leginkább a diós ízhatásra hajaz.
Az oloroso felszínén nem keletkezik flor réteg, tehát a levegőn oxidálódva nyeri el a finonál sötétebb színét. Ez a legerősebb sherrytípus mind közül, a 17-22% alkoholtartalmat is elérheti. Speciális borokkal hígítják a mesterek, hogy édes és félédes variációkat kapjanak. Az amontilladonál testesebb ízkarakter jellemzi.
A palo cortado ritka fajta, amely tulajdonképpen átmenetet képez az amontillado és oloroso között.
Végül, de nem utolsó sorban a cream sherry a színek és ízek változatos kavalkádját kínálja. Igazi keverék, amit többnyire fino és oloroso házasításából hoznak létre a szeszfőzők speciális borok vegyítésével.
Akkor most melyik a hagyományos sherry?
A finot hívják klasszikusnak, tehát ez az a fajta, amit a legtöbben ismernek. De a többiek is ízlelésre érdemesek. A kóstolásuk izgalmas ízkalandozást ígér.