Ám maga az ital ennél sokkal többet kínál mind az ízjegyeiben, mind a felhasználhatóságában. A mixerek és koktél készítő mesterek előszeretettel nyúlnak érte, mégpedig az ízesítetlen fajtájáért, ami kiváló alap a különböző italkülönlegességek megalkotásához. Ennek több oka is van. Egyrészt mivel a tiszta gin nem rendelkezik túlságosan erőteljes ízkarakterrel, így a koktélok komplex ízélményét nem viszi el semmilyen irányba.
Másrészt a jelenléte jól kihangsúlyozza a többi komponens jelegét, azaz pozitívan hat a környezetére. Természetesen a piacon nemcsak színtiszta variációkat fedezhet fel, az ízesítéssel büszkélkedő alternatívák is óriási népszerűségnek örvendenek. Bár zárójelben hozzátartozik az igazsághoz, hogy a nagy rajongók úgy tartják, a fűszeres verziók nem „igaziak”. Kicsit úgy vannak ezzel, mint sokan a whisky fogyasztással: más itallal felhígítani az aranybarna cseppeket jóformán bűntény számba megy.
Függetlenül attól, ki-mit gondol a gin fogyasztásáról és annak értékeiről, egy biztos: valójában kizárólag az ízlésétől függ, hogy melyik gyártó termékére voksol. A borókabogyóval, vagy annak kivonatával ízesített ital komoly múltra tekint vissza. A középkorban az elődjét orvosságként alkalmazták. Ez a nedű azonban élvezeti értékkel nem rendelkezett. De jó alapgondolatként, munícióként szolgált a továbblépéshez, ami aztán a mai napig tartó sikerhez vezetett. A gin aperitifként kortyolgatva előkészíti a gyomrot az emésztéshez, de az étkezés lezárásához is kiváló választás.