A borpárlatok között igazi ínyencség a Franciaország nyugati részéről, Cognac faluból származó konyak, amely egy AoC minősítéssel rendelkező, azaz eredetvédett brandy. Az eredetvédelem számos tekintetben szigorú szabályozásokat határoz meg. A konyak elnevezést csak azok a borpárlatok kaphatják, amik Cognac területéről és a körülötte lévő hat zónából származó, kilencfajta szőlőből készülnek, ráadásul ebből a 9-ből 3 meghatározott fajtának kell kitennie az összgyümölcstartalom 90%-át.
Továbbá a konyakhoz csak és kizárólag olyan termés használható, amelyet az adott évben szüreteltek. Az ebből készült savas, száraz fehérbort kétszeres lepárlással, Charentais-rézüstökben érlelik, aminek eredményeképpen egy 70%-os alkoholtartalmú, kristálytiszta nedű születik, amit aztán tölgyfahordókba töltve, éveken keresztül érlelnek.
Az érlelés során, a tölgyfa megszínezi az italt, a levegővel való érintkezésnek köszönhetően pedig csökken az alkoholtartalma, így lesz tehát aranybarna, 40%-os szesz a konyak. Minél tovább tart ez a folyamat, annál karakteresebb íz nyerhető. Ez azonban még nem a polcokra kerülő ital, ekkor lép ugyanis színre a keverőmester, aki különböző konyakok keverésével létrehozza a megfelelő ízvilágot. Ha tehát különleges, minőségi szeszes italt keres, bátran válassza a konyakot!