Itt pedig nem a delírium okozta kábultságra gondolunk. Sokkalta inkább a természet kincseinek értékeire. De vajon mennyire őrizhetőek meg a gyógynövények esszenciái és a szervezetet támogató jellemvonásai?
Hogy kerülnek a keserű likőrbe fűszernövények?
Egyrészt a fűszerek egy része gyógynövény státuszba is sorolható, tehát a két, fent említett kategória nem egyszer fedi egymást. Másrészt ennél sokkal prózaibb oka volt annak, hogy egykor feltűntek a színen az ízesítésben élen járó növények. Ugyanis a kezdetben kikísérletezett nedűk finoman szólva sem tartoztak az élvezeti cikkek közé. Konkrétan fogyaszthatatlanok voltak. Ez nagyjából két tényezőre vezethető vissza. Egyrészt a nem megfelelő minőségű alkohol felhasználására. Másrészt a gyógynövények kesernyés, nem mindig kellemes ízjegyeire.
Megszületett a keserű likőr!
Így hát logikus, hogy a fűszerek tompítókként kerültek a képbe, hogy kicsit kiegyensúlyozzák az eltolódott ízarányokat. Az a helyzet, hogy különösen hosszútávban szemlélve az eredményeket, a kísérlet sikeresen zárult. Hiszen az italtípus nemcsak fennmaradt az idők folyamán, de még elterjedtté, sőt, kedveltté is vált.
Az alkohol természetes módon tartósítja a növényi kivonatokat, így egykor konkrétan gyógyszerek készültek eme eljárás nyomán. Aztán az orvosságok egy része olyan ízletesre sikerült, hogy végül jócskán túlnőtték a kitalálók elképzeléseit.