Országonként eltérő, hogy ki, mit nevez rumnak, és hogy milyen fajtákra bontja ezt az italt. Úgyhogy akad keveredés bőven ebben a kérdéskörben, de azért még a kaotikus állapotok ellenére is vannak fix támpontok, amikre megtérülő alapozni.
A fehér rum csak és kizárólag koktélok készítésére alkalmas?
Nem. Sohasem ildomos ezeket az ajánlásokat, leírásokat kőbe vésett törvényekként kezelni. Nem többek, mint javaslatok. Ráadásul, ahogy fentebb említettük, a kategorizálás nem egyszerű feladat. Épp a fehér az, ami egyébként majdnem minden nemzet rangsorolásában megtalálható. A koktélalapanyagként aposztrofált típus főleg a spanyol nyelvterületeken és az Amerikai Egyesült Államokban terjedt el. Általánosságban elmondható róla, hogy az érlelési ideje pár hónapban mérhető. Az üvegtankos ringatózás után 37,5-40%-ra állítják be az alkoholtartalmát a szeszfőző mesterek. Többnyire koktélok remekeléséhez használják, és jelentős százalékban a gyümölcsös rumok alapjául is ez a fajta szolgál.
De ahogy azt már említettük, ez nem törvényszerű, így aztán vannak, akik esküdni mernek rá, hogy magában kortyolva nyújtja a legjobb ízélményt. A személyes tapasztalatnál nincs biztosabb tanácsadó.
A fehér rum előnyei a gasztronómiában is kiaknázhatóak?
Akár. Ízlés dolgában nehéz univerzális válaszokkal szolgálni. Ezért konkrétumok helyett arra biztatjuk, hogy tegyen vele egy próbát! Garantáltan nem bánja meg.