Ez a szabadság mindenképpen inspiráló, viszont pontosan ezért olyan sokszínű a paletta és emiatt nem vonhatóak egy kalap alá az eltérő variációk.
A fehér rum osztályozás szerint hova tartozik?
Mivel, ahogy azt fentebb említettük, nincsenek egységes „törvények” a témában, ezért az osztályozás, azaz a besorolás sem egyszerű feladat. A bonyolultsága abban is rejlik, hogy akár országonként eltérhetnek azok a módszerek és kritériumok, amelyek alapján bekategorizálják az egyes típusokat.
Kolumbiában például a rum 50%-os alkoholtartalomnál kezdődik, míg Chilében a 40%-os verziók is megfelelőek. Mexikóban bőven elég a 8 hónapos érlelődési idő, ám többek között Panamában 2 év a minimum.
Argentínában fehér, arany, könnyű és különlegesen könnyű fajták ismertek, míg Amerikában a rum, rumlikőr és ízesített rum besorolások léteznek. Szóval több mint bonyolult a helyzet, főleg ha valamiféle közös nevező létrehozása a cél.
A spanyol nyelvterületen úgy-ahogy nagy az összhang, már ami a kategóriák megalkotását illeti. Ráadásul ez a rendszer az Amerikai Egyesült Államokban sem ismeretlen.
A fehér rum főként koktél alapanyag?
Bár a hivatalos szövegek szeretnek úgy utalni erre a nedűre, mint összetevőre, ám nemcsak ilyen szerepben állja meg a helyét. Tény, hogy a közbenjárásával népszerű és ízletes koktélremekek készíthetőek. Az is vitathatatlan, hogy a gyümölccsel ízesített rumok alapjául szolgál.
De, és talán ez a leglényegesebb pont, aki kedveli az ital kínálta ízjegyeket, annak nem feltétlenül kell az alkoholházasítással élnie, hiszen a karakteres cseppek dominanciája magával hozza a maximális elégedettséget.