Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

A Calvados almák ezreinek nektárját rejti

A Calvados múltja évszázadokat ölel fel. Az első írásos emlék az 1500-as évek közepéből származik, amelyben almapárlatról tesz említést a szerző. A XVI. században aztán hivatalos egylete alakult. 

Az eredetvédelemre az 1900-as évek közepéig kellett várni. Azóta ezt a címkét csak azok az almapárlatok viselhetik, amelyek megfelelnek a szabályozásban előírt előállítási és származási feltételeknek.

Calvados a palackba töltött arany alma

Döbbenetes tény, de egy liternyi jó minőségű nedű előállításához cirka 12-25 kg alma szükséges. Ráadásul az sem mindegy, az eredetvédelemnek hála, hogy milyen típusú gyümölcsök alkotják az alapot. Ami biztos, hogy az almalé cukor- és savtartalma kulcsfontosságú. Sem a túlzottan édes, sem a túlságosan savanyú összhatás nem optimális. Nem meglepő tehát, hogy az ital elkészítéséhez édes, keserédes, savanyú és keserű fajtákat is felhasználnak az italfőző mesterek.

Az aranyló szín nem adott az első perctől kezdve. A friss párlat ugyanis színtelen, és az ízvilágát illetően eléggé erőteljes. Olykor tolerálhatatlanul domináns. Éppen ezért kiválóan alkalmas a hosszas, fahordós érlelésre.

Az érlelődés folyamán egyrészt az ízjegyei átalakulnak, meglágyulnak, másrészt elnyeri a jól ismert aranyos árnyalatot.

A hagyományos nedű alkoholtartalma akár 72% is lehet, ám a szabályozások szigorúan behatárolják a forgalomba helyezés kritériumait. Ezek alapján csak a 40-42%-os ital palackozható és árusítható.

Kóstolta már a Café Calvadost?

Az ital a kulináris élvezetek birodalmában több helyszínen is helytáll. A franciák nagy kedvence például a kávéval házasítás, ugyanis a karakteres ízjegyek keveredése nem akármilyen extra végeredménnyel jár. Persze csak pár csepp hozzáadásáról van szó, ám az élmény a kávéimádóknak különösen felejthetetlen.

Tartalomhoz tartozó címkék: Calvados Calvados ital