A vodka hűtve, szobahőmérsékleten, magában, jéggel az igazi
Számtalan kortyolási variáció sorolható fel. A hagyományok szerint, a szobahőmérsékleten fogyasztott nedű adja ki a legjobban az ízjegyeit. Ezzel szemben, főleg a nyugati világban, hamar elterjedt egyrészt a jéggel keverés, másrészt az egyéb italokkal történő vegyítés. Mint ahogy a mértékben, úgy a “tálalásban” sincsenek megszeghetetlen konvenciók. Legfeljebb ajánlások.
Az igazi rajongók, mint minden más nedű esetén, nem helyeslik a gyümölcslevekkel vagy üdítőkkel vegyítést. Úgy vélik, ezzel épp a karakteresség veszik el, ami az alkohol sajátja.
Ezzel szemben, akik szeretik például a vodka-narancsot, azt mondják, hogy ez a “formáció” hozta meg a kedvüket az ital fogyasztásához.
A hőmérséklet szintén érdekes kérdés. Alapesetben nem igényel hűtést, Oroszországban például ragaszkodnak ehhez a tradícióhoz. Míg a behűtés, jéggel szervírozás többek között hazánkban is elterjedt. Tény, hogy az erősen domináns nedű ilyen formán kevésbé karcos.
A gyártók, látva a megnövekedett igényt, már ami az ízesítést illeti, számtalan aromákkal dúsított típussal rukkoltak elő. Így aztán aktuálisan a termékpalettában bárki megtalálhatja az ízléséhez illő variációt.
A vodka aperitif vagy digestif?
Az orosz konyha a nehéz ételeiről is híres, ezért aztán hagyományosan a fogások után fogyasztják. Ám, az alapvetően gyomrot fel/előkészítő tulajdonságának hála, a vodka bármikor kortyolható.