Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

Vodka naranccsal, jéggel vagy minden nélkül?

A vodka fogyasztás szokásai merőben eltérnek egymástól az egyes régiókban. De vajon van jó vagy jobb választás ezen a téren? Vagy a mindenkori egyéni ízlés az egyetlen mérvadó szempont?

 

A vodka hűtve, szobahőmérsékleten, magában, jéggel az igazi

Számtalan kortyolási variáció sorolható fel. A hagyományok szerint, a szobahőmérsékleten fogyasztott nedű adja ki a legjobban az ízjegyeit. Ezzel szemben, főleg a nyugati világban, hamar elterjedt egyrészt a jéggel keverés, másrészt az egyéb italokkal történő vegyítés. Mint ahogy a mértékben, úgy a “tálalásban” sincsenek megszeghetetlen konvenciók. Legfeljebb ajánlások.

Az igazi rajongók, mint minden más nedű esetén, nem helyeslik a gyümölcslevekkel vagy üdítőkkel vegyítést. Úgy vélik, ezzel épp a karakteresség veszik el, ami az alkohol sajátja.

Ezzel szemben, akik szeretik például a vodka-narancsot, azt mondják, hogy ez a “formáció” hozta meg a kedvüket az ital fogyasztásához.

A hőmérséklet szintén érdekes kérdés. Alapesetben nem igényel hűtést, Oroszországban például ragaszkodnak ehhez a tradícióhoz. Míg a behűtés, jéggel szervírozás többek között hazánkban is elterjedt. Tény, hogy az erősen domináns nedű ilyen formán kevésbé karcos.

A gyártók, látva a megnövekedett igényt, már ami az ízesítést illeti, számtalan aromákkal dúsított típussal rukkoltak elő. Így aztán aktuálisan a termékpalettában bárki megtalálhatja az ízléséhez illő variációt.

A vodka aperitif vagy digestif?

Az orosz konyha a nehéz ételeiről is híres, ezért aztán hagyományosan a fogások után fogyasztják. Ám, az alapvetően gyomrot fel/előkészítő tulajdonságának hála, a vodka bármikor kortyolható.

Tartalomhoz tartozó címkék: vodka vodka vásárlás