Konkrét elvárások tartoznak a különböző fizikai jegyekhez, és bizony ezek közül nem önmagában az íz jellemvonásai a legjelentősebbek.
Milyen az ideális keserű likőr illata, színe és íze?
Meg is van a 3 jellemző, ami mentén érdemes elindulni a próbálgatás ösvényén. A szakemberek negyedik pontként az ízharmóniát is megfigyelik, ami nem egyenértékű pusztán az ízzel. Az előbbi komplexitásról, zamatgazdagságról és összhangról tanúskodik. Az utóbbinál pedig a tartósság is lényeges szempont.
Mind az illat, mind az íz esetén alapvető kritérium, hogy a hatást ne zavarják meg kellemetlen, idegen anyagok. Olyan aromák, amik kilógnak a sorból és amelyek elrontják a komplexitás élményét. Azok, akik igazán nagy italkedvelők, szeretnek beleszimatolni a poharuk tartalmába. Nem véletlenül. Az illatok rengeteget elárulnak az érintett nedű minőségéről. Ráadásul az agy ilyen formán már jelet kap arról, hogy nemsokára valami kívánatos inger érkezik az ízérzékelésen keresztül.
Mi a helyzet a színárnyalattal? Hivatalosan a narancssárgás, barnás és sötét kávés színek tekinthetőek megfelelőnek. Ugyan első ránézésre ez a kritérium annyira nem tűnik érdemlegesnek, de az összhatás szempontjából nagyon is fontos.
Melyek a legnépszerűbb keserű likőr fajták?
A Ferenc keserű likőr extra vagy a Berghoffer Bitter számos szakmai zsűrizés végén nyerte el a „legjobb” megtisztelő címet a fenti szempontok kiértékelése alapján.