Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

Betekintés a likőr világába

A likőr az élvezeti szeszfogyasztás egyik felülmúlhatatlan sztárja. A 11. században sokan az orvosi tinktúrákkal azonosították a fajta képviselőit, ám ez az elképzelés nem állta meg a helyét. 

Míg az előbbiek gyógynövény párlatok voltak, és kis mennyiségben, kanalas orvosságokként fogyasztották ezeket, addig az utóbbiak áztatással készültek, és legfőbb pozitívumukként az ízletességük emelhető ki. Egykor, a nemesek körében a különböző megállapodások, szerződéskötések körülményeihez hozzátartozott a koccintás. Komoly jelentőséggel bírt, hogy milyen típusú alkohol került az asztalokra. A likőr közkedvelt választásnak számított, azaz eleinte a gazdagabb réteg képviselőinek privilégiumaként jutott főszerephez.

Melyek a legismertebb típusai?

A növényi variációk esszenciáját a gyógy- és fűszernövények adják. Az tehát téves elgondolás, hogy minden likőr édes, mivel épp a természet kincseivel ízesített verziók nem egyszer keserűek. Az alkoholban kivonatolt, egészben vagy zúzottan felhasznált gyümölcsök teremtette ízvilág széles spektrumon mozog. A citrusféléknek leggyakrabban csak a héja kerül felhasználásra, ám intenzív illóolaj tartalmuk miatt, pazar ízhatás remekelhető a segítségükkel.

Gyümölcs- vagy gyümölcsízű likőr?

A kétféle írásmód két külön típust takar. Az előbbihez nem használhatóak aromaanyagok, míg az utóbbi elkészítéséhez igen. Miben más a krémlikőr a fenti variánsokhoz képest? A krémlikőr, mint elnevezés nem az összetevőkre, hanem az állagra utal. Mivel a fajta jellegzetessége, hogy literenként legalább 250 g cukrot tartalmaz, így az állaga olajosan sűrű. Az összetevői között gyümölcsök, növények egyaránt szerepelnek. Az égetett szesz és tejszín emulziójából létrejött tejszínlikőr verziókat a tejszíntartalmuk köti össze, amúgy merőben eltérő ízjegyekkel büszkélkednek.

Tartalomhoz tartozó címkék: likőr likőr vásárlás