Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

A vodka egykor és ma

A vodka szó jelentése vizecske, ám a nedű karakteréről ez a lágyság nem mondható el. Erőteljes vonásait az égetett szesznek  köszönheti, bár kémiailag kétségtelenül nagymértékben tartalmaz vizet, hiszen a finomszesz lepárlása során víz és etanol keletkezik. 

Egyéb összetevővel például fűszernövényekkel, ízesítőkkel alapesetben nem rendelkezik, bár napjainkban nagyon elterjedt, népszerűvé vált az ízesítés - nem utólag, hanem még a gyártás folyamatában. A hagyományosan gabonából vagy burgonyából készülő ital tulajdonságaira az Európai Unióban szigorú szabályozások vonatkoznak, amik egyértelműen meghatározzák a poharakba kerülő nagyfokú minőséget.

Ilyen paragrafus a minimum 37,5% alkoholtartalom, bár a nagy hírű nemzetközi márkák legtöbbször 40%-os nedűt zárnak palackba. Kis érdekesség, hogy sokan összemossák a történetét az orosz és lengyel szeszfőzés teljes históriájával, ám valójában ez a karakterű ital a XIX. században, a finomító oszlopok megjelenésével jött létre. Az első gabonapárlatok már a XV - XVI. században felbukkantak, de nem volt semmilyen közük a vodkához. Különösen azért, mert az akkori gabonapárlatok, függetlenül attól, hogy melyik országban készültek igen silány minőségűek és rossz ízűek voltak.

Feljavítás célzatával megannyi fűszernövény került ekkoriban elő, élvezhetővé téve azt, ami önmagában alig-alig volt fogyasztható. Maga az elnevezés egyébként megelőzte a nedű megszületésének korát, mert az orosz-lengyel területeken már a XVI - XVII. században használták, igaz tág értelemben. A vodka napjainkban kedvelt koktél alapanyag, de keverve például narancslével is kifejezetten népszerű. A prémium kategóriába tartozó variációk pedig méltóak arra, hogy önmagukban képviseljék a nedű utánozhatatlan dominanciáját.

Tartalomhoz tartozó címkék: vodka vodka vásárlás