A nevét, nem meglepő módon Bourbon megyéről kapta, amely Kentucky államban helyezkedik el. Viszont eredetvédelem nem láncolja ehhez a régióhoz, az Amerikai Egyesült Államok teljes területén gyártható.
A kiegyensúlyozott minőséget szövetségi paragrafusok betartatásával biztosítják
Az 1964 május 4-i dátum óriási jelentőségű, hiszen ezen a napon ismerte el az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa a bourbon whiskeyt, mint egyedi, amerikai terméket. Ettől a naptól kezdve szövetségi szabályozások vonatkoznak a nedű előállítására.
Röviden a legfőbb kritériumok:
- a már fent is ecsetelt 51%-os kukoricából történő erjesztés
- legfeljebb 80% alkoholtartalmúra kell lepárolni
- legfeljebb 62,5%-os alkoholtartalommal kezdhető el a hordós érlelés
- kizárólag új, kiégetett tölgyfahordók jöhetnek számításba az érlelés során
Persze itt még nincs vége a felsorolásnak, hiszen a különböző előtagok és megnevezések is paragrafusokhoz kötöttek:
- ha legalább 2 évig érlelődött és minden összetevője egy államból származik, akkor a nedű elnyerheti a “straight” előtagot
- ha az érlelés ideje kevesebb, mint 4 év, akkor ennek a pontos dátumát fel kell tüntetni
- különböző párlatok keveréke akkor lehet bourbon whiskey, ha minden fent felsorolt előírásnak megfelel
Na, de honnan ered az amerikai whiskey?
Amikor a japán whisky kerül a figyelem célkeresztjébe, akkor kihangsúlyozandó, hogy a Távol-Keletre a skótok tudománya érkezett meg, és az volt az alap, amit aztán persze a nép szorgos tagjai tovább fejlesztettek. Így az amerikai történelemből sem hagyható ki a tény, hogy a bourbon whiskey megszületése ír és skót bevándorlóknak köszönhető, akik hozták magukkal a tudást a gyarmatokra.