Ugyan kőbe vésett szabályokról nem beszélhetünk, de akad néhány tipp, aminek a letesztelésével ildomos megpróbálkozni a még teljesebb ízélmény megtapasztalásának érdekében.
A brandy tisztán vagy jéggel kínálva az igazi?
Ez bizony tipikus darázsfészek kérdés. Ahány borpárlat rajongó, annyiféle válasz akad. Van, aki megrögzötten állítja, hogy egyetlen ital sem méltó a jegelésre, mármint a jéggel történő hígításra. Megint más úgy vélekedik, hogy évjárat függvénye az egész. Ha a pohárba szánt brandy zsenge, ifjú korú, akkor meghálálja a jégkockák didergő jelenlétét, ellenben ha kellően érett, koros, akkor nem jó ötlet megvariálni valamilyen plusz adalék hozzáadásával.
Most akkor hol van az igazság? Túl azon, hogy odaát.
A helyzet az, hogy az utóbbi vélemény fedi le a legszakszerűbben a tapasztalat és gyakorlat formálta következtetéseket. A kevésbé érlelt borpárlatoknak jót tesz némi hígítás, ám azok a verziók, amik nem kevés időt töltöttek el a hordók érlelő ölelésében olyan extra ízvilágot képviselnek, amit kár bármilyen módon torzítani.
A brandy akármilyen pohárba tölthető?
Bár a tulipán alakú, hosszú vagy rövid nyelű, ballon poharak roppantul exkluzív közeget biztosítanak az aranyló cseppeknek, ebben a kérdésben is úgyis az egyéni szokások válnak igazán döntő erejűvé.
A vizes pohár is gyakran előkerül ilyen célból, de az mondjuk kétségtelen, hogy nem ez a legstílusosabb alternatíva.