Minden borpárlat brandy?
Nem. Az elnevezések terén jócskán akadnak félreértések és főleg átkeresztelések. Így történhet, hogy a borpárlatok zömét sokan egyszerűen konyaknak nevezik. Persze ettől a tévedéstől nem dől össze a világ, és főként nem csökken a prémium ital értéke, de mégis érdemes kibogozni az összekuszálódott szálakat.
A borpárlat szőlőmustból erjesztett bor lepárlásával készül. Ami a keresztelőt illeti: a különböző előállítási régiókhoz köthetőek az elnevezések.
Tehát több eredetvédelem alá eső típus is megtalálható a kategóriában. A cognac-kal, ami talán a leghíresebb kis hazánkban, egy másik cikkünkben foglalkozunk. De jó példa még az armagnac, amit viszonylag kevesen ismernek, mégis a világ számos tájékán rajonganak érte. A konyaknál sötétebb színű és erősebb ízű, ami az egyszeri desztillálás számlájára írható.
Azok a borpárlatok, amik nem a fenti két régióhoz tartoznak, nem viselhetik sem a cognac, sem az armagnac megnevezést. Így jutunk el írásunk névadójához, hiszen ezen a ponton kerülnek képbe a különböző brandytípusok.
Ezek az italok a világ bármely pontján napvilágot láthatnak, de ez nem azt jelenti, hogy akkor egyből rosszabb minőséget testesítenek meg, mint mondjuk egy ízletes konyakfajta. Korántsem. Az viszont tény, hogy nagyobbak az eltérések az egyes brandy verziók között.
Görög, olasz vagy német brandy-vel egyaránt találkozhat.