A nagy Európai Uniós vodka botrány
A vodkaöv európai országaihoz eljutott a hír, hogy az Amerikai Egyesült Államokban óriási sikert aratott a szőlőből készített vodka. Ezen az információn felbuzdulva, Lengyelország, Litvánia, Finnország és Svédország komoly lépésre szánta el magát. Olyan uniós szabályozást kezdeményeztek, ami meghatározná, hogy milyen tulajdonságokkal megáldott italok viselhetik a címben szereplő alkohol nevét. A fenti konfliktusból kiderül, hogy a cél a burgonya és gabona alapú variációk levédése. És ugye ezzel párhuzamosan a szőlőből főzés kizárása.
Első körben a déli államok nagyon felháborodtak az ötletet hallva, hiszen náluk a borgyártásból fennmaradó minőségi törkölyből rendszeresen készült párlat. Ráadásul, ha esetleg az adott év termése nem tartozott a legjobbak közé, akkor semleges szesz gyártásához használták fel a megmaradt törkölyt.
A dél-európai országok kritikái és tiltakozása félsikert hozott csupán. 2007-ben ugyanis az Európai Parlament úgy határozott, hogy a szőlő felhasználásával előállított vodkákon kötelező feltüntetni az összetevők listáját. Tehát az elnevezés maradhatott, de a megkülönböztetés is megvalósult.
Az, hogy a burgonya, a gabona vagy a szőlő vodka a finomabb, abszolút ízlés kérdése.