A vodka ár és a mítoszok összefüggnek?
Igen. Persze nem mindegy, hogy melyik mítoszról is beszélünk. De a felvetés nem véletlen. Némi érdekesség, az alkohol történelméből, hogy sokáig összekötötték a nevét Mengyelejevvel. A periódusos rendszer atyja úgy került a képbe, na meg a palackok közelébe, hogy az orvosi disszertációját az alkoholok témájában írta. Az elhivatott rajongók állítása szerint, a mester a 40%-os italt javasolta. Ez a legenda vagy mendemonda erősen beépült a köztudatba. Olyannyira, hogy sokáig egyfajta marketingfogásként hivatkoztak rá.
Mengyelejev is az orosz vodkát ajánlja, azért ez jól hangzik, kétségtelen. Ám viszonylag hamar fényderült az igazságra. A híres tudós az alkohol vizes oldatairól írt, tehát a műve, és annak tartalma köszönő viszonyban sincs a vodkával.
Többek között azért érdekes ez a történet, mert egy időben komolyan hatott a vodka árára, lévén nem akármilyen „reklámarccal” gazdagodott az ital.
Mi jellemző a vodka fogyasztására?
Hagyományosan orosz és lengyel területeken szobahőmérsékleten, étkezések előtt, lélegzetvétel nélkül lehúzva fogyasztják. Egyes leírások szerint, régen egy deciliter volt a minimum adag, ám ez mára már centekre mérséklődött.
A minőségi vodka ár/érték arányban vitathatatlanul jól teljesít. Étkezések alkalmával gyomrot és emésztést segítő társ, kevés is elegendő belőle a felmelegedéshez, a véráramlás felpezsdítéséhez.