A konyak eredetvédelem alá esik
Eléggé káoszosnak tűnik a felvázolt helyzet. Jóformán teljesen összekuszálódtak a köztudatban az egyes megnevezések. Az eltérő kategóriák vagy éppen fajták összemosódtak, és napjainkban szinonimaként kerülnek elő a nyelvhasználatban.
Nyilván ez nem olyan hatalmas probléma, ami felett ne lehetne szemet hunyni. Például egy korty hosszan érlelt cognac máris elfeledtetheti a dilemmákat. De azért megpróbálunk a dolgok végére járni. Merthogy sokkal egyszerűbb a megfejtés, mint ahogy az első pillantásra látszik.
Tehát. Túl komoly szakmaiság nélkül, a cognac egy borpárlat. A brandy is ugyanezen kategóriába tartozik. Ám az, amiért egyetlen brandy sem lehet cognac, az eredetvédelemnek köszönhető.
Cognac tartomány borpárlatai joggal viselhetik a konyak megnevezést. Hiszen az eredetvédettséghez köthető szabályozásoknak maradéktalanul megfelelnek. Minden, az előírásokban feltüntetett kitétel stimmel. Így jöhet létre a hivatalos keresztelő, és ilyen módon nyerhetik el a régió borpárlatai a cognac megtisztelő nevet.
Az armagnac egyébként szintén eredetvédelem alá esik, igaz a gyártása némileg különbözik a cognac-tól, mivel csupán egyszer desztillálják. Ezáltal az íze karakteresebbé, zamatosabbá válik.
A konyak mindenkor változatlan minőséget jelent?
Igen. Ez az, ami talán a legnagyobb eltérés a brandyhez képest. Mert a konyakgyártás mestereinek kezét kötik a paragrafusok. Adottak az előállításra vonatkozó szabályok, amik a prémiumminőség és megbízhatóság garantálói is egyben.