Vajon ténylegesen megfigyelhetőek ezek a pozitív hatások, vagy inkább másnak tulajdoníthatóak a népi gyógyászatban megjelenő ajánlások?
A konyak nem hiányozhat a konyhából
Hogy jön ide a gasztronómia? Úgy, hogy ez az a nedű, ami bátran nevezhető sokarcú italnak. Mert természetesen ott van az alapkaraktere, ami a kortyolgatása közben mutatja meg önmagát. De ennyiben nem merül ki az aranybarna cseppek élvezete.
Hiszen a jó minőségű konyak variációk helyet kértek maguknak a kulináris élvezetek világában is. Nem véletlen, hogy egyre több fogás készül a közbenjárásukkal, és nemcsak desszertekről vagy éppen mártásokról van szó.
Az sem lehetetlen, hogy egykor épp így került a kezébe egy olyan háziasszonynak, aki jó ura fejfájását kívánta enyhíteni. A legendák erről nem számolnak be, de ahogy azt fentebb említettük, a vélt vagy valós gyógyhatások száma jelentős.
A helyzet az, hogy nem gyógynövényes párlatról van szó, tehát a görcsök enyhítéséhez, a fájdalmak csökkentéséhez legfeljebb az alkoholtartalom járulhatott hozzá. Hiszen ki ne ismerné azt a régi mondást, miszerint kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság?!
Úgyhogy semmi misztikus nem áll a háttérben, de ez mit sem von le a konyak értékéből, sőt.
Minél időseb a konyak annál finomabb?
A karakteresség kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszik az idő. Az érlelés ideje. Így aztán ebben az esetben is kifejezetten jól érzékelhető erény az évek számában mérhető bölcsesség.