Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

A bourbon whiskey minősége mindenkor azonos, a szabályozásoknak hála

A bourbon whiskey tipikus amerikai italtípus, amit minimum 51%-ban kukorica erjesztésével állítanak elő. A lepárlást követően új, belülről elszenesített tölgyfahordókban érlelik. 

A nevét, nem meglepő módon Bourbon megyéről kapta, amely Kentucky államban helyezkedik el. Viszont eredetvédelem nem láncolja ehhez a régióhoz, az Amerikai Egyesült Államok teljes területén gyártható.

A kiegyensúlyozott minőséget szövetségi paragrafusok betartatásával biztosítják

Az 1964 május 4-i dátum óriási jelentőségű, hiszen ezen a napon ismerte el az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa a bourbon whiskeyt, mint egyedi, amerikai terméket. Ettől a naptól kezdve szövetségi szabályozások vonatkoznak a nedű előállítására.

Röviden a legfőbb kritériumok:

-    a már fent is ecsetelt 51%-os kukoricából történő erjesztés

-    legfeljebb 80% alkoholtartalmúra kell lepárolni

-    legfeljebb 62,5%-os alkoholtartalommal kezdhető el a hordós érlelés

-    kizárólag új, kiégetett tölgyfahordók jöhetnek számításba az érlelés során

Persze itt még nincs vége a felsorolásnak, hiszen a különböző előtagok és megnevezések is paragrafusokhoz kötöttek:

-    ha legalább 2 évig érlelődött és minden összetevője egy államból származik, akkor a nedű elnyerheti a “straight” előtagot

-    ha az érlelés ideje kevesebb, mint 4 év, akkor ennek a pontos dátumát fel kell tüntetni

-    különböző párlatok keveréke akkor lehet bourbon whiskey, ha minden fent felsorolt előírásnak megfelel

Na, de honnan ered az amerikai whiskey?

Amikor a japán whisky kerül a figyelem célkeresztjébe, akkor kihangsúlyozandó, hogy a Távol-Keletre a skótok tudománya érkezett meg, és az volt az alap, amit aztán persze a nép szorgos tagjai tovább fejlesztettek. Így az amerikai történelemből sem hagyható ki a tény, hogy a bourbon whiskey megszületése ír és skót bevándorlóknak köszönhető, akik hozták magukkal a tudást a gyarmatokra.

Tartalomhoz tartozó címkék: bourbon whiskey bourbon whiskey ár