Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

A Calvados lelke az alma

A Calvados karakterét a benne lévő, érlelt és lepárolt almabor adja. Tehát nem véletlen, hogy az eredetvédelemben még az is meg van határozva, hogy mely almafajták használhatóak fel az alapanyag elkészítéséhez.

 

Koktél, mártás vagy koccintós?

Annak ellenére, hogy egy jellegzetes markánsságú italról van szó, számtalan fogyasztási variációja ismert. Kifejezetten sokan kísérleteznek vele, mint gasztronómiai összetevővel. Így láttak napvilágot a különböző mártások, szószok, amik - a kóstolóik és alkotóik elmondása szerint - kiválóan illeszkednek a különböző, húsos fogások ízvilágához. Koktélokhoz is rendszeresen alkalmazzák, mert a közkedvelt ízjegyei jól párosíthatóak más alkoholokkal. A megvalósításnak tulajdonképpen csak a képzelet, meg a mixer készlet szabhat határt. Ezek ellenére azért viszonylag sok főt számlál az “egyszerűen, önmagában” kortyolást támogatók tábora. Hiszen tény, hogy a franciák által csak calvának becézett nedű karaktere mindenféle kísérő nélkül is teljességgel élvezhető.

Mi az esszenciája a Calvados receptúrájának?

Az alma, pontosabban az almalé. Nem mellékes, hogy a cefréhez felhasznált gyümölcsnek mekkora a cukor és savtartalma. Pici eltérések is elegendőek ahhoz, hogy később nagyobb volumenű különbségek keletkezzenek. Nem véletlen, hogy a titkos recept arra is kitér, hogy mekkora arányban kell lennie édes, keserédes, savanyú és keserű almának az “üstben”. Bár sokan próbálkoznak a házi előállítással, azért az eredeti Calvados utánozhatatlan. Persze, az almabor viszonylag könnyen előállítható, ám a további mozzanatok már kevésbé rekonstruálhatóak otthoni módszerekkel. A helyi, tehát Calvados régióban működő termelők és előállítók saját, titkos recepttel rendelkeznek, ami egyéni arányokat is tartalmaz. Így a kíváncsiskodónak be kell érnie a már palackozott és megérlelt, különleges nedű cseppjeivel.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Calvados Calvados ital