Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.

A bourbon whiskey íze valódi alkotómunka végeredménye

A bourbon whiskey az amerikai italváltozatok talán egyik legismertebb képviselője. Jellegzetessége, hasonlóan a hagyományos Egyesült Államokból származó típusokhoz, hogy nem finomítható 80% fölé, míg az érleléséhez új, belülről elszenesített hordókat használnak. 

A cefréje is jellegzetes, lévén legalább 51%-ban kukoricát kell tartalmaznia.

A bourbon whiskey 2-300 összetevőt egyesít?

Egyes kémiai analízisek szerint, igen. Természetesen, ahogy fentebb is említettük, a cefre fő alkotója a kukorica. Viszont a lepárlási, érlelési folyamatok során számtalan ízanyag, azaz alkotó szabadul fel. Vagyis bár látszólag egy adott alap adja a nedű karakterét, ez valójában ennél jóval bonyolultabb és szó szerint, összetettebb folyamat végeredménye.

Az ital íze nagymértékben függ az etanolon kívül jelenlévő alkoholoktól és kozmaolajoktól. Utóbbiak sok fejfájást okozhatnak a készítőknek, hiszen kesernyés, rossz ízük problémák forrásaivá válhatnak, vagyis a nagyfokú jelenlétük hibának számít. Igaz a lepárlás során igyekeznek tőlük megszabadulni, bár az amerikai lepárlók az utólagos szűrésre szavaznak többnyire. Szűrőközegnek homokot, kavicsot, faszenet vagy vásznat alkalmaznak.

De ez még nem minden. A kívánt ízhatást a tölgyfahordó is befolyásolhatja, mégpedig többek között a benne található tölgyfalakton. Ez az anyag erőteljesen kókusz ízű, vagyis egy cseppet sem kívánatos az ízletes nedű szempontjából.

Az tehát, hogy végül milyen nedű kerül a palackokba, nem kis odafigyelést, kémiai, szakmai jártasságot igénylő munka végeredménye.

bourbon whiskey a leghíresebb „amerikai”?

Tulajdonképpen igen. Bár még találni jó pár ismert, elismert típust, a kevésbé nevesekről nem is beszélve, de ez az a fajta, ami világot átívelő hírnévre tett szert.

Tartalomhoz tartozó címkék: bourbon whiskey bourbon whiskey ár